تاریخ انتشار : 24 فروردین 1394 15:6

معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی:

حوزه می تواند نقش بی بدیلی در تدوین قانون و اجرای آن ایفا کند

حوزه علمیه در مباحث فقهی و حقوقی می تواند به وضع قوانین کمک کند یعنی قبل از ورود قوانین به مجلس شورای اسلامی بر روی آنها در حوزه علمیه کار کارشناسی انجام شود و از سوی دیگر فرهنگ سازی و تبلیغات صحیح می تواند بستر مناسبی برای اجرای قوانین فراهم کند.
    به گزارش شبکه اجتهاد ،حجت الاسلام محمدمهدی کریمی نیا، معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی در گفت وگویی با اشاره به تأثیر قانون گذاری در نهادینه کردن فرهنگ در جامعه اظهار داشت: قوانینی که در یک جامعه وضع و تدوین می شود نمی تواند نسبت به آداب، رسوم و اعتقادات مردم آن جامعه بی تفاوت باشد بنابراین اگر در جامعه اسلامی بخواهند چنین قوانینی را وضع کنند؛ این قوانین کارآیی نخواهد داشت.

وی گفت: آداب، رسوم و اعتقادات مردم، زمینه ساز خوبی برای اجرای قوانین است؛ از طرف دیگر فرهنگ سازی و تبلیغات صحیح می تواند بستر مناسبی برای اجرای قوانین فراهم کند در غیر این صورت قانون نمی تواند کارآیی لازم را داشته باشد.

حجت الاسلام کریمی نیا، نقش حوزه علمیه را در فرهنگ جامعه، پر رنگ خواند و ابراز داشت: حوزه علمیه دو نقش عمده دارد، نخست در مباحث فقهی و حقوقی که حوزه می تواند در زمینه قوانین مطرح کند و این بستر در حوزه علمیه وجود دارد که قبل از ورود قوانین به مجلس شورای اسلامی در حوزه علمیه کار کارشناسی بر روی آنها انجام شود.

وی افزود: نقش بعدی حوزه علمیه تبلیغی و ارشادی است که در زمینه رعایت قوانین باید صورت بگیرد چنان که امام خمینی(ره) برای رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی فتوا دادند که اگر همین فتوا برای مردم به خوبی تفهیم و روشن شود؛ آمار جرائم و تخلفات رانندگی بسیار کاهش می یابد.

معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی یادآور شد: همواره در هر نهادی قانون، الزام، باید و نباید نهفته است؛ قوانین از سوی قوه مقننه وضع یا جرح می شود و قوه مجریه ضمانت اجرای قوانین است و آنها را اجرا می کند.

حجت الاسلام کریمی نیا با اشاره به نقص هایی که در زمینه فعالیت های فرهنگی در کشور وجود دارد تأکید کرد: عرصه فرهنگ سازی با کمبودهای فراوانی مواجه است از تدوین و اجرای قانون از سوی قوه مجریه تا مسائل جانبی و فرهنگی که زمینه ساز اجرای مطلوب قوانین است که همه حوزه ها را باید در نظر داشته باشیم.