تاریخ انتشار : 28 مهر 1392 14:7

پیش بینی وضعیت موادمخدر بعد از خروج نیروهای غربی از افغانستان در سال 2014

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در دیدار با هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در ایران گفت: اگر کشورها به کنوانسیون های بین المللی عمل و به اصل مسولیت مشترک توجه جدی کنند، به طور حتم مواد مخدر تا حد قابل توجهی در جهان کنترل و کاهش می یابد.

khash.jpg

بابک دین‌پرست در این ملاقات که در محل ستاد برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران به دلیل همجواری با افغانستان به‌ عنوان بزرگترین تولیدکننده تریاک و کانابیس دنیا و قرار گرفتن در مسیر ترانزیت مواد مخدر به اروپا و آمریکا متحمل هزینه‌های بسیار زیاد مادی و معنوی شده و در طول 34 سال گذشته نیز، بیش از 3700 شهید و 12 هزار جانباز در امر مبارزه با مواد مخدر تقدیم نظام کرده است؛ در واقع این شهدا و جانبازان به جامعه جهانی تقدیم شده‌اند و فقط متعلق به ایران نیستند.

وی افزود: این خدمات و جانثاری‌ها زمانی انجام می‌شود که ایران به شدت مورد بی‌مهری‌ بسیاری از کشورهای غربی در عرصه مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و حتی از کمترین مساعدت‌ها و امکانات جامعه جهانی در این امر برخوردار نیست.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد ادامه داد: برخلاف کشورهایی که سعی دارند مبارزه با مواد مخدر را سیاسی کنند، ایران همواره در برابر هجمه مواد مخدری که در حقیقت متوجه کشورهای غربی است، ایستادگی کرده است.

وی افزود: نقش سازمان ملل و دفاتر آن برای جلب همکاری‌ها و تقویت آن غیرقابل انکار است و این برای ما مایه بسی خوشحالی است که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) در تهران مستقر است و توانسته هماهنگی خوبی میان کشورهای منطقه ایجاد کند.

این مقام مسوول در ستاد، مواد مخدر را جرم سازمان‌یافته مرکب خواند و بیان کرد: در سال 2001 که کشورهای مختلف در قالب ناتو و ایساف در افغانستان مستقر شدند، تولید مواد مخدر افزایش یافت، به گونه‌ای که بعد از 12 سال، از 178 تن (در همان سال) به 8200 تن رسید، یعنی تولید 41 برابری، البته فقط در سال‌های 2009 و 20011 میلادی، تولید مواد مخدر به دلیل شیوع آفت فوزاریوم، کاهش یافت.

دین‌پرست در پاسخ به سوال هماهنگ‌کننده مقیم سازمان ملل در ایران در خصوص پیش‌بینی وضعیت مواد مخدر بعد از خروج نیروهای غربی از افغانستان در سال 2014 گفت: در خصوص افزایش مواد مخدر در آن سال، اتفاقی نخواهد افتاد و یکی از دلایل آن، تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در جهان از مواد سنتی به صنعتی است و این باعث می‌شود افزایش تولید صورت نگیرد، چرا که NPS ها، محرک‌ها و آمفتامین‌ها در چرخه مصرفی مواد مخدر قرار گرفته‌اند، ضمن اینکه روند تولید مواد مخدر سنتی در افغانستان نشان داده است که حضور غربی‌ها در آن کشور، کوچکترین تاثیری در کاهش تولید نداشته است.

وی به برخی اقدامات ایران در حوزه درمان اشاره کرد و گفت: ایجاد 5233 مرکز درمان و کاهش آسیب اعتیاد، مدیریت 89 درصد مراکز درمانی توسط بخش‌های خصوصی و غیر دولتی و راه اندازی 18 مرکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب ویژه معتادان پرخطر در کل کشور و اجرای پروتکل‌های درمانی ویژه در این مراکز از جمله این اقدامات است.

وی همچنین با یادآوری اینکه سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد کشور ایران مورد توجه دفتر UNODC قرار گرفته است، گفت: اقدامات ایران نیز در درمان اعتیاد در منطقه زبانزد است، لذا کشورمان تجربیات بسیار خوبی در این دو حوزه دارد و آمادگی خود را برای انتقال این تجربیات به سایر کشورها اعلام می‌کند.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد با اشاره به وضعیت آمفتامین‌ها در کشور گفت: تا سال گذشته، مشکل افزایش آمفتامین‌ها و ترانزیت آن به برخی کشورها وجود داشت، اما با تصویب قانون جدید در سال 89 و تشدید اقدامات اطلاعاتی، پلیسی و انتظامی در این خصوص، این وضعیت اصلاح شد و ایران توانست مسیر قاچاق مواد محرک را به کشورهای جنوب آسیای شرقی تا حد قابل توجهی کنترل کند.

دین‌پرست در ادامه بر توسعه همکاری نهادهای بین‌المللی و منطقه‌ای تاکید کرد و گفت: ایران از این همکاری‌ها استقبال می کند و علاوه بر همکاری با دفتر UNODC در قالب ابتکار سه جانبه و تبادل اطلاعات افسران رابط JPC در تهران، همکاری خوبی با افغانستان همچون آموزش پلیس و پزشکان آن کشور دارد.

جوامع بین‌الملل می‌توانند از سیاست‌گذاری‌های ایران در امر درمان و پیشگیری از اعتیاد استفاده کنند

همچنین در این دیدار، گری لویس هماهنگ‌کننده مقیم سازمان ملل و نماینده دفتر برنامه عمران سازمان ملل (UNDP) در ایران گفت: همه کشورها و حتی جامعه جهانی معتقدند که معضل مواد مخدر و مصرف آن چه بلای خانماسوزی برای اجتماع جوانان و خانواده‌ها است.

وی افزود: من نیز معتقدم جوانانی که در ایران جان خود را در راه مبارزه با مواد مخدر از دست داده‌اند و اشخاصی که در این راه زخمی و عضوی از بدن خود را از دست داده‌اند، جانفشانی‌شان فقط برای ایران نبوده بلکه برای جامعه جهانی بوده است.

لویس با بیان اینکه جوامع بین‌الملل می‌توانند از سیاست‌گذاری‌های ایران در امر درمان و پیشگیری استفاده کنند، اظهار داشت: ما به همکاری خود با ایران ادامه خواهیم داد و تا جایی که توان دارم تلاش می‌کنم تا کارهای بهتری در حوزه مواد مخدر انجام شود.

منبع خبر