جلسه رسیدگی به پرونده مدیرعامل خبرگزاری دانشجویان ایران با شکایت شهرداری تهران در شعبه 76 دادگاه کیفری به ریاست قاضی مدیرخراسانی برگزار شد.
-2.jpg/2)
در پی انتشار یک طنز دانشجویی با عنوان «برگی از خاطرات روزانه قالیباف» که اول آبان ماه 1391 بر روی خروجی ایسنا قرار گرفته بود، مدیرکل حقوقی شهرداری تهران به نمایندگی از محمدباقر قالیباف از مدیر عامل ایسنا شکایتی را مطرح کرد.
جلسه رسیدگی به این شکایت، صبح روز یکشنبه - 5 خرداد - با حضور اعضای هیات منصفه برگزار شد.
نماینده دادستان و نماینده حقوقی شهرداری تهران در این جلسه با طرح شکایت با موضوع نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی اعلام کرد که ایسنا مرتکب جرم شده است و رسیدگی به این موضوع را خواستار شد.
پس از آن مدیرعامل خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در جایگاه قرار گرفت و به دفاع از خود پرداخت.
ساسان والیزاده در ابتدای دفاعیات خود با بیان اینکه متاسفم که پس از 15 - 16 سال کار رسانهای برای اولین بار برای یک مطلب طنز آنهم طنز دانشجویی، پای من و ایسنا به دادگاه باز شده است، افزود: راهاندازی سرویس طنز ایسنا بر اساس فرمایشی از مقام معظم رهبری با رویکرد توجه رسانهها به موضوع طنز برای ایجاد فضای نشاط در جامعه بود. بر این اساس ایسنا نیز برای توجه به این فرمایش گرانقدر سرویس طنز خود را راهاندازی کرد و در این مسیر نیز همواره طنزهای اجتماعی با رویکردهای انتقاد از وضعیت اداری و مدیریتی برخی مسوولان منتشر کرده است.
وی با اشاره به اظهار لطف حضرت امام خمینی (ره) به یکی از آثار طنز مرحوم صابری، اظهار کرد: معتقدیم کسانی که در راس مسوولیتهای اجرایی مهم حضور دارند باید بیشتر از اینها جنبه برخورد با طنز و مسائل طنزآمیز اجتماعی را داشته باشند. موضوعی که به واسطه آن از ایسنا شکایت شده یک طنز دانشجویی است و ماهیت طنز نیز با هجو، کذب و خبرسازی، هزل و ... متفاوت است.
والیزاده گفت: نیت ما تخریب آقای قالیباف نبوده است، در ایسنا پیش از این نیز بارها در مورد بسیاری از مسوولان همچون آقای رییسجمهور و بسیاری دیگر از مقامات و مسوولان کشوری در قالب طنز مطالبی منتشر کردهایم. اما اینکه از یک طنز دانشجویی اینگونه شکایت شود، باید سخت در عجب شد؛ چرا که عدم تحمل یک طنز دانشجویی از سوی یک مسوول قابل دفاع نیست.
مدیر عامل ایسنا، خاطرنشان کرد: طنز از جنس خبر نیست. خبر را میتوان گفت کذب است یا اینکه به قصد تشویش اذهان عمومی نگارش شده است، اما اصولا طنز به جهت ماهیت نغز و شوخطبعانه خود خالی از هر گونه نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی است تا چه برسد به توهین و افترا.
وی گفت: همه اعضای هیات محترم قضایی و هیات منصفه واقفند که رویکردهای ایسنا رویکردهای اخلاقی است و اصولا ایسنا رسانهای است که از هر بداخلاقی و بیانصافی مبراست. در چند سال اخیر کوچکترین شکایتی از ایسنا انجام نشده است و همه مدیران ارشد نظام ایسنا را به عنوان یک رسانه اخلاقمحور قبول دارند. اینکه امروز در یک مطلب طنز ایسنا متهم به بداخلاقی میشود، جفای به اخلاق و انصاف است.
مدیرعامل ایسنا، تاکید کرد: به عنوان یک خبرنگار معتقدم مسوولان باید نقدپذیر باشد، رسانه باید قدرت این را داشته باشد که شوکهای اجتماعی را تخلیه کند، ظرفیت مسوولان در پذیرش نقدها باید بالا باشد. یک شوخی آن هم از یک دانشجو نباید این همه نگرانی و تشویش ایجاد کند.
والیزاده گفت: حقیقتا طنز باید دارای جنبههای طنزگونه باشد تا معنی طنز را به خود بگیرد. اگر از یک مطلب طنز هم برداشت واقعی و تخریب حاصل شود باید نگران مقوله طنز و ادبیات طنزپردازانه بود.
وی با اشاره به بخش دیگری از طنز «برگی از خاطرات روزانه قالیباف» با این مفهوم که «باید خیابان پاستور را بکنم و چنار بکارم تا خدماتم مورد توجه دولت قرار گیرد»، گفت: فارغ از نگاه طنزپردازانه و ادبیات همراه با طنز مطلب اگر در این موضوع کسی بخواهد شکایتی را مطرح کند، باید دولت باشد نه شهرداری! چرا که این مطلب هیچگونه، خدشهای به کارکردهای اجتماعی شهرداری وارد نمیکند. حال اینکه اگر در یک مطلب طنز که اصولا قاعدهاش شوخی است نسبت به عکس گرفتن در یک حالت یا عکس نگرفتن در حالتی دیگر از جناب شهردار گلایه شده است که معنی توهین و افترا نمیتواند داشته باشد.
والیزاده تاکید کرد: معتقدم که از یک رسانه دانشجویی باید بپذیریم که خطاب به مسوولان اجرایی ادبیات نقادانه داشته باشد. این که نقد را نپذیریم و در پی فرار از فضای منتقدانه باشیم، نگاهی نامعقول به رویدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است. زمانی که مرحوم حبیبی معاون اول رییس جمهور بود هر روز کاریکاتورش جلد اول گلآقا بود و ایشان با سعهصدر بالا پذیرا بودند. در هر حال معتقدم که جامعه نیاز به تخلیه روانی دارد و این حرفها باید زده شود.
پس از اظهارات مدیرعامل ایسنا، نماینده دادستان به ایراد سخن پرداخت و بار دیگر ساسان والیزاده برای انجام آخرین دفاع در جایگاه قرار گرفت و و تاکید کرد که نیت ما به هیچ عنوان تخریب و توهین نبوده بلکه با تولید و انتشار مطالب طنز تنها با سیاست تلطیف فضای جامعه انجام شده است و قطعا هیات منصفه و هیات محترم قضایی نیز با توجه به این که مطلب طنز بوده است، نظر عادلانه را در این خصوص مدنظر قرار خواهند داد.
پس از ارایه دفاعیات از سوی مدیرعامل ایسنا، مدیرکل حقوقی شهرداری تهران در دادگاه نسبت به این شکایت انصراف داد و اعلام رضایت کرد.
پس از ختم رسیدگی به این پرونده، هیات منصفه برای اعلام نظر وارد شور شد.
منبع خبر
http://www.isna.ir