گفتگو با علي نوذرپور:

بررسی سیاست های کلی نظام در بخش مسکن

سیاست های کلی نظام در بخش مسکن که پیش نویس آن در دبیرخانه مجمع تهیه و در شورای مجمع به تصویب رسیده بود ، توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد.

این سیاست ها به عنوان راهنمای برنامه ریزی و قانونگذاری بخش مسکن می تواند آثار و نتایجی برای بهبود وضع مسکن فراهم آورد. بررسی تاثیرات ابلاغ این سیاست ها در توسعه بخش مسکن و وظایف دستگاههای تقنینی و اجرایی در قبال آن از جمله موضوعاتی است که با «علی نوذرپور» رئيس كميته آمايش، مسكن و شهرسازي کمیسیون امور زیر بنایی و تولیدی دبيرخانه مجمع تشخيص مصلحت نظام به گفت و گو نشسته ایم که مشروح آن در ذیل می آید:

سياست هاي كلي بخش مسكن در برگيرنده چه مولفه هايي است؟

سياست هاي كلي بخش مسكن در برگيرنده محورهایی چون ؛
    1-       مدیریت زمین برای تامین مسکن و توسعه شهر و روستا
    2-       تشکیل و سازماندهی بازار سرمایه مسکن
    3-       تامین مسکن گروههای کم درآمد و نیازمند .
    4-       کوچک سازی، انبوه سازی و مشارکت تشکلهای صنفی و تعاونیهای تولید مسکن
    5-       حمایت از ایجاد و تقویت گروهها و تشکلهای مردمی و افراد خیر و موسسات خیریه و بنیادها و نهادهای غیر دولتی در جهت تامین مسکن اقشار محروم جامعه .
    6-       برنامه ریزی جامع برای بهبود وضعیت مسکن روستایی با اولویت مناطق آسیب پذیر
    7-       حمایت از تولید حرفه ای انبوه و صنعتی  مسکن
    8-       رعایت ارزشهای فرهنگی و حفظ حرمت و منزلت خانواده در معماری مسکن
    9-       تقویت پژوهش در زمینه مسکن  است.

فرآيند تهيه پيش نويس سياست هاي كلي نظام در بخش مسكن در دبيرخانه مجمع چگونه بوده است؟

تمام مراحل  تهیه سیاست های کلی در دبیرخانه مجمع  و توسط نخبگان  حوزه مسکن ، اساتید دانشگاه ، متخصصان با برگزاری جلسات مفصل و مستمر صورت پذیرفته است. در این جلسات مسائل و مشکلات اساسی نظام دسته بندی شد و برای رفع مشکلات کلان سیاست های کلی نظام در بخش مسکن تدوین شد.

ابلاغ اين سياست ها چه تاثيري مي تواند در بخش مسكن داشته باشد؟

قطعاً این سیاستها برای حل مشکل مسکن خواهد بود و با اجرای آن مسکن از وضعیت فعلی رکود خارج می شود و نیازهای جامعه مرتفع می شود به ویژه برای اقشار فقیر و نیازمند. رونق در بخش ساخت و ساز صورت خواهد گرفت ساخت و ساز در چارچوب طرحهای شهرسازی ایجاد می شود. عرضه و تقاضا برابر می شود و مسکن متناسب با نیاز کشور تولید می شود . ابلاغ اين سياست ها مي تواند بخش مسكن را مديريت و سامان دهي كند و مسكن مناسب را براي همه اقشار تامين كند.

آيا براي تحقق اين سياست ها نيازمند قانون گذاري هستيم؟ نقش مجلس چه مي تواند باشد؟

قوانین و مقررات مورد نیاز را تهیه کنیم . اجراء این قوانین به تحقق این سیاستها کمک می کند ، لکن برای مسکن روستایی ، منزلت خانواده ، صنعتی شدن نیاز به قانون است که مجلس می تواند با تصویب قوانین مورد نیاز به تحقق این سیاستها  کمک کند.

مجمع چه ساز و كاري براي نظارت بر تحقق سياست هاي ابلاغي در بخش مسكن مي تواند داشته باشد؟

در کارگروه علمی کمیته آمایش سرزمین شاخص های ارزیابی توسط محققان و صاحب نظران تهیه شده است ، شاخص های مذکور به مولفه های اطلاعاتی  تبدیل شده اند که این مولفه های اطلاعاتی به دستگاه اجرایی ارسال خواهد شد و نتایج ارزیابی از عملکرد دستگاه های اجرایی در تحقق سیاست های کلی ، طی گزارشهای سالیانه خدمت مقام معظم رهبری تقدیم خواهد شد

اين سياست هاي كلي ابلاغي چه فوايدي مي تواند براي مردم داشته باشد؟

فواید تحقق این سیاست ها  را می توان در سه مورد دسته بندی کرد.. یکی تامين مسكن برای همه آحاد جامعه با اولویت خانواده های نیازمند و محروم  ،دوم ايجاد و تقويت گروه ها و تشكل هاي مردمي و افراد خير و موسسات خيريه ها و بنيادها و نهادهاي غير دولتي در جهت تامين مسكن اقشار محروم جامعه.
    همچنین اجراي برنامه هاي جامع براي ساماندهي و ارتقاء وضعيت مسكن روستايي با اولويت مناطق آسيب پذير از سوانح طبيعي،‌بهسازي بافت،‌ايمن سازي و نوسازي واحدهاي مسكوني متناسب با ويژگي هاي بومي و ايجاد نظام پس انداز و تامين مالي مسكن روستايي در وضعیت کلی مسکن از جمله نتایج و آثاری است که قابل مشاهده خواهد بود.