گزارش مجلس از بودجه و هزينه هاي تحقيق و پژوهش در سال 1391

باید منابع پژوهشی در قالب برنامه های خاص مشخص شوند. برای رسیدن به این اهداف دولت باید علاوه بر افزایش سرمایه گذاری مستقیم خود در پژوهش، بخش خصوصی را نیز به افزایش تحقیق و توسعه ترغیب کند.

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی وضعیت اعتبارات بخش پژوهش و فناوری را در لایحه بودجه سال 1391 کل کشور بررسی کرد. به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش ها، دفتر مطالعات ارتباطات و فناوری های نوین با اعلام این مطلب که حجم اعتبارات برنامه ای تحقیق و توسعه نسبت به سال 1390 با 28 درصد افزایش همراه بوده است، افزود: میانگین رشد سالیانه اعتبارات این برنامه‌ها در پنج سال اخیر 7/25 درصد بوده که نشان می‌دهد نرخ رشد این اعتبارات در لایحه بودجه 1391 اندکی بیشتر از میانگین رشد در سالها‌ی اخیر است.

همچنین حجم کل اعتبارات تحقیق و توسعه (اعتبارات برنامه‌ای + اعتبارات شرکت‌ها + ردیف‌های متفرقه) در لایحه بودجه سال 1391، نسبت به بودجه سال 1391 به 78/0 رسیده است.
    همچنین نسبت اعتبارات برنامه‌ای تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی رشد بسیار کمی داشته و در سال 1391 به 5/0 درصد رسیده است. نسبت کل اعتبارات تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی در لایحه بودجه 1391 به 65/0 درصد می‌رسد.

در برنامه پنجم توسعه دولت موظف شده است به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که مقدار کل نسبت P&D به GDP سالیانه [مجموعاً در بخش دولتی و غیر دولتی]به میزان 5/0 درصد افزایش یافته و تا پایان برنامه به 3 درصد برسد. همچنین در این راستا باید منابع پژوهشی در قالب برنامه‌های خاص مشخص شوند. برای رسیدن به این اهداف دولت باید علاوه بر افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خود در پژوهش، بخش خصوصی را نیز به افزایش تحقیق و توسعه ترغیب کند. با توجه به در دسترس نبودن آمار تحقیق و توسعه در بخش خصوصی، ارائه تصویر کاملی از هزینه‌های تحقیق و توسعه در کشور امکانپذیر نیست، اما همانطور که بررسی ها نشان می دهد ، سرمایه گذاری دولت در این حوزه از افزایش لازم برخوردار نبوده و روند لازم برای دستیابی به این اهداف برنامه تاکنون به هیچ وجه شکل نگرفته است. همچنین تکلیف برنامه مبنی بر تمایز برنامه‌های خاص پژوهش از سایر برنامه‌های حوزه علم و فناوری در قانون بودجه امسال به طور دقیق رعایت نشده است و تفکیک میان ماهیت برنامه‌های مختلف آسان نیست.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: با توجه به تأخیرهای مداوم در اجرایی نمودن قانون «حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات» این قانون در سال 1390 اجرایی نشده است. از طرف دیگر، منابع لازم برای اجرایی نمودن این قانون در سال 1391 نیز در لایحه بودجه این سال در نظر گرفته نشده و تنها به صورت کلی به موضوع شرکت‌های دانش بنیان اشاره شده است و تامین مالی صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در بند «1-2» ماده واحده منوط به تحقق مازاد درآمد دولت شده است. لذا پیشنهاد می‌شود جهت اجرایی نمودن قانون مزبور با کسر از محل برنامه‌های پراکنده در فصل علم و فناوری منابع مشخصی بدین‌منظور در نظر گرفته شود.

به نقل از :